Cake met stevia poeder | onze baktips

cake met stevia poeder

Bakken met stevia als zoetstof is een gezond alternatief voor bakken met suiker. Een cake met stevia poeder is dan ook goed mogelijk. Je dient echter wel op een paar zaken te letten. Welke dat zijn, dat  lees je op deze pagina.

De smaak van stevia

Stevia heeft een bittere bijsmaak. Er zit echter veel verschil in welke mate deze bijsmaak optreed. Des te  beter de kwaliteit stevia, des te minder zal je deze bijsmaak proeven. Echter, helemaal geen bijsmaak zal je niet tegenkomen.

De zogenaamde stevia rebaudiana A is het meest kostbare gedeelte van  de stevia plant. Dit omdat het procentueel slechts een klein gedeelte van de stevia plant uitmaakt. Daarentegen is dit wil het gedeelte van de plant, die de minste bijsmaak heeft.

Afwegen van stevia

Door de enorme zoetkracht van stevia is afwegen erg lastig. Een halve gram meer of minder zal al direct een groot effect hebben. Werk je met puur stevia poeder, dan zal je dus uitermate nauwkeurig te werk moeten gaan. Bovendien dien je er dan ook voor te zorgen dat je de stevia poeder erg goed door het recept mengt zodat het gelijkmatig verdeeld is.

Stevia met erythritol

Dit is in onze ogen het beste product om te gebruiken. Dit omdat cake met stevia poeder alleen, een bijsmaak zal hebben en omdat je de stevia poeder bijna niet goed kunt afwegen.

Door gebruik te maken van een zoetstof op basis van stevia en erythritol, waarbij de stevia vermengd is in de erythritol  zal je dit probleem niet hebben.

Daarnaast, indien je gebruik maakt van een kwalitatief goed product zal je ook geen bijsmaak hebben. Dit omdat er slechts een kleine hoeveelheid stevia door de erythritol zal zijn vermeng. Dit heeft weer te maken met de enorme zoetkracht van wel 300 keer de zoetheid van suiker.

Het rijzen van de cake

Wat van belang is om te weten, is dat door een andere samenstelling van de moleculen een cake met stevia poeder minder zal rijzen.

Je dient hier dus rekening mee te houden bij het samenstellen van het deeg. Gebruik je bijvoorbeeld zelfrijzend bakmeel, dan kun je overwegen om nog een extra theelepel bakpoeder of baking soda toe te voegen.

Daarnaast is er ook de kans dat het eindresultaat iets droger wordt dan dat je gewend bent. Ook dit kan je prima voorkomen door het beslag iets natter te maken dan dat je gewend bent. Bijvoorbeeld door een extra ei toe te voegen, of wat extra gesmolten boter.

Wat ook helpt is om een iets lagere oventemperatuur te gebruiken of de cake iets korter te bakken in de oven en vervolgens laten nagaren in de oven.

Als je deze tips overneemt dan kan je een heerlijk cake bakken met stevia poeder.

Wat zijn goede natuurlijke producten?

De producten die wij aanbevelen zijn:

  • Green Sugar Kristal of poeder
  • Sukrin 1

Dit zijn beide hoogwaardige producten die afkomstig zijn uit de Europese Unie. Hiermee weet je zeker dat er geen rare toevoegingen in het product zitten. Aangezien je gaat bakken met een natuurlijke zoetstof, wil je natuurlijk voorkomen dat er alsnog onnodige ingrediënten aan het product worden toegevoegd.

Net zo zoet als suiker

Beide producten zijn net zo zoet als suiker. Je kan deze dus een op een gebruiken in jouw recepten om dezelfde zoete smaak te krijgen. Gebruik je normaal gesproken 250 gram suiker, dan kan je dus 250 gram Green Sugar of Sukrin + gebruiken.

Er zijn echter ook producten op de markt met een hogere zoetheid dan suiker hebben. In deze producten wordt in verhouding meer stevia gebruikt. Je hebt er dus minder van nodig. Het nadeel kan echter zijn dat je hierdoor in het eindresultaat wel de stevia bijsmaak gaat proeven.. Hier zou je mee kunnen experimenteren om de juiste hoeveelheid te achterhalen wat voor jou de beste smaak geeft. Een voorbeeld van een dergelijk product is de Sukrin +.

Gevoeligheid voor erythritol

Sommige mensen kunnen erg gevoelig zijn voor polyolen, waartoe erythritol behoort. Dit is op zich geen effect waar je jezelf zorgen over hoeft te maken. Het kan bij sommige mensen echter leiden tot winderigheid. Dit is een vergelijkbaar effect wat kan optreden bij bijvoorbeeld het eten van bruine bonen.

Recepten voor bakken met stevia poeder

We kunnen hier verschillende recepten weergeven. Maar iedereen heeft wel zijn eigen favoriete recept voor het bakken van een cake.

Je kunt gewoon je eigen favoriete recept gebruiken en dan de suiker vervangen door een van de bovengenoemde producten. Door het vermijden van gewone suiker maak je jouw recept een stuk gezonder en bevat het veel minder calorieën..

Is stevia gezond?

In Japan en Zuid Amerika wordt het al decennia lang gebruikt als zoetstof. Er zijn geen studies die aantonen dat stevia ongezond is. Daarentegen zijn er talloze studies die aantonen dat stevia gezondheidsbevorderende effecten heeft. Zo bevat een goede kwaliteit stevia veel mineralen en vitamines.

Het is veilig om te stellen dat stevia ten opzichte van suiker vele voordelen heeft voor de gezondheid.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *