Suikervervangers – Wat is erythritol?

Suikervervangers

Wij mensen zijn verzot op suiker, dat is helaas een feit. Jaarlijks stijgt het percentage van mensen met overgewicht in Nederland. Ook komen ziektes als diabetes type 2 steeds meer voor, tijd dus om op onze suiker te gaan letten en maatregelen te nemen dus. Inmiddels zijn er al veel suikervervangers op de markt, een daarvan is erythritol.

Wat erythritol precies is en waar je het bij kunt gebruiken zullen we nu nader op in gaan.

Is erythritol een goed alternatief voor suiker?

Erythritol is een van suikervervangers. Het is een interessant goedje. Het ziet eruit als suiker en zo smaakt het ook. De kleine, witte korreltjes voelen ook als suiker. Wanneer je het in een potje zou doen en niemand vertellen, zou het de meeste mensen waarschijnlijk niet eens opvallen dat het geen gewone suiker is. Misschien is het iets fijner, maar het heeft wel dezelfde eigenschappen als gewone tafelsuiker.

Het lost gemakkelijk op in water en je kunt er zelfs mee bakken. De zoetkracht is iets minder als suiker, ongeveer 70% waardoor je er dus iets meer van moet gebruiken als van normale suiker. Dit is dus veel minder zoet dan intensieve suikervervangers zoals stevia.

Waar komt erythritol vandaan?

Erythritol komt van nature voor in fruit, gefermenteerde producten en bepaalde paddenstoelen. Echter kopen wij het meestal in de winkel, waar we het kopen in een potje. De erythritol in het potje wordt gemaakt van gist Moniliella pollinis uit glucose. Van zowel de gist als de glucose is echter in het eindproduct niets meer terug te vinden.

Van nature is erythritol al wit, het wordt dus niet gekleurd of bewerkt. Je kunt erythritol dus een natuurlijk product noemen.

Waar kun je erythritol voor gebruiken?

Erythritol smaakt als gewone suiker en heeft geen nasmaak. Dit maakt het een van de meest geschikte suikervervangers. Het is dus heel goed te gebruiken in gerechten zoals yoghurt, chocolade en andere toetjes.

In de koffie wordt het niet altijd gewaardeerd, maar in de thee is het een prima vervangend product. Ook op gerechten als pannenkoeken en aardbeien is erythritol een prima vervanger voor gewone tafelsuiker.

Voor wie is erythritol geschikt?

Erythritol is geschikt voor iedereen die minder suiker wil gebruiken. Wat de reden hiervan ook mag zijn, erythritol is een goede vervanger. In ons lichaam gebeurt er met erythritol namelijk niet veel. Het grootste gedeelte plassen we weer uit. Het lichaam gebruikt het niet als energiebron en het bevat nauwelijks tot geen calorieën.

Een apart feitje van de erythritol is dat het ook de maagleging zou vertragen. We zijn dus, bij gebruik van erythritol, sneller verzadigd, maar hebben ook minder snel trek. Het stimuleert de eetlust niet zoals sommige andere zoetstoffen dat wel doen. Ook voor mensen die van andere zoetstoffen snel last van hun darmen krijgen, is erythritol een betere suikervervanger.

De meeste suikervervangers worden door ons lichaam niet opgenomen, erythritol wordt door de dunne darm wel opgenomen. Het bereikt de dikke darm dus bijna niet, waardoor mensen met gevoelige darmen er geen last van krijgen.

Erythritol en je tanden

We weten allemaal dat suiker slecht is voor het gebit. Maar hoe zit dat nu eigenlijk met een suiker vervanger? Een suiker vervanger is natuurlijk altijd gezonder voor je tanden als normale suiker omdat ze geen echte suiker zijn. Erythritol doet er echter nog een schepje bovenop. Het is zeer gezond voor je mond.

We mogen gerust zeggen dat het product zelfs een actieve bijdrage levert. Erythritol neutraliseert de zuurgraad van de mond en stopt dus de zuuraanvallen op je tanden. Het vermindert daarnaast de plaque en verlaagt het gehalte Streptokokken in de mond. Al deze aspecten doet erythritol sterker dan andere zoetstoffen, waardoor erythritol voor de mond echt wel een aanwinst in het dagelijks voedingspatroon is.

Waarom gebruiken we erythritol in plaats van suiker?

Eigenlijk hebben we het allemaal al een beetje verklapt. Erythritol is een prima vervanging voor suiker als we willen afvallen of door ziektes als diabetes minder suiker tot ons willen nemen. Maar in deze gevallen zijn er nog veel meer zoetstoffen verkrijgbaar.

Klopt, echter veel daarvan geven darmklachten zoals diarree en daar zit je natuurlijk niet op te wachten als je alleen maar gezonder wilt gaan eten. Doordat erythritol goed wordt opgenomen door het lichaam, waarna we het gewoon weer uitplassen en dus niet veel van het product in de darmen terecht komt, zullen ook de darmklachten en niet tot totaal niet zijn. Een mooie bijkomstigheid. Erythritol heeft geen bittere nasmaak en bovendien lijkt het ook op normale suiker.

Iets wat vooral bij kinderen erg prettig is. We kennen allemaal de uitspraak “wat de boer niet kent dat eet ie niet” toch? Erythritol is bovendien te gebruiken als gewone tafelsuiker. Op een toetje, in dranken maar ook zelfs om mee te bakken. De zoetheid van erythritol is 70%, dus gebruik wel altijd net iets meer als dat je van gewone tafelsuiker zou doen.

Hoeveel mogen we gebruiken van erythritol?

Alles waar te voor staat is niet goed, dus te veel erythritol natuurlijk ook niet. Ondanks dat het een natuurlijk product is heeft men inmiddels wel een ADH, Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, toe gepast. Hierbij moeten we wel op letten dat dit niet de minimale hoeveelheid, maar in dit geval maximale hoeveelheid bedraagt. Deze is vastgesteld op 0.65 gram per kilo lichaamsgewicht. Iemand van 80 kilo zou dus ongeveer 52 gram per dag mogen nuttigen, wat neer komt op 8 eetlepels per dag.

Waar is erythritol te koop?

Wanneer je hebt besloten al de gewone tafelsuiker het huis uit te doen en te vervangen voor erythritol wil je toch wel graag weten waar je het product dan kunt aanschaffen. Daar zijn verschillende locaties voor. Zo hebben de meeste natuurwinkels het wel in huis. Maar ook online is erythritol volop verkrijgbaar. Prijzen kunnen nogal verschillen, kijk dus gerust eerst even rond voor je besteld.

Over het algemeen is erythritol niet echt goedkoop. Voor een kilo betaal je al snel €10 tot €15 euro. Dit komt neer op ongeveer 10x zo duur als normale tafelsuiker. Echter voor je gezondheid is het stukken beter en dat mag natuurlijk ook iets waard zijn.